top of page
Zoeken

Zeven nieuwe jeugdinfrastructuurprojecten goedgekeurd

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle maakt 1,54 miljoen euro vrij voor investeringen in jeugdinfrastructuur. Het geld gaat naar zeven projecten in heel Vlaanderen, gericht op infrastructuur voor de vrijetijdsbeleving van kinderen en jongeren.



De subsidies worden toegekend in het kader van de jaarlijkse oproep voor sectorale investeringssubsidies voor bovenlokale cultuur- en jeugdinfrastructuur, georganiseerd door het departement Cultuur, Jeugd en Media. Deze oproep richt zich specifiek op infrastructuurprojecten. Aanvragers moesten aantonen dat hun project voldeed aan een van de volgende criteria: duurzaamheid, veiligheid of integrale toegankelijkheid. Het gaat om bovenlokale projecten, wat betekent dat de infrastructuur toegankelijk is voor kinderen en jongeren uit verschillende gemeenten.


Van de 13 ingediende projecten kregen er 7 groen licht, nadat ze een positief advies van de beoordelingscommissie kregen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “We hebben de voorbije legislatuur meer dan 46 miljoen euro geïnvesteerd in kwaliteitsvolle jeugdinfrastructuur. Deze zeven projecten zijn opnieuw een stap in de richting van meer moderne, gezonde en veilige gebouwen voor onze jeugd. Kinderen en jongeren hebben immers nood aan kwaliteitsvolle, moderne en veilige ruimte om elkaar te ontmoeten, plezier te maken en zichzelf te ontplooien.”


De Vlaamse Regering investeert 1,54 miljoen euro in deze zeven projecten:

Aanvrager

Gemeente

Subsidie

Stad Leuven

Leuven

500.000 euro

Vzw Bielebale

Brasschaat

383.640 euro

Erfgoedstichting Vlaams-Brabant

Linter

145.695,18 euro

Vzw Hamonter Chiromeisjesdienst

Hamont-Achel

38.400 euro

Vzw Bolwerk

Kortrijk

29.856,80 euro

Sperregem bouwt

Torhout

270.052,69 euro

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Oud-Heverlee

 

174.240 euro


Meer informatie over de zeven projecten:


Leuven – Hal 9

Dit project omvat de restauratie en herbestemming van Hal 9 tot kinder- en jongerencentrum van de toekomst. Het voorgestelde project zet in op een brede waaier aan maatregelen rond ‘duurzaamheid’. Leuven zet in op het hergebruik en de renovatie van een brownfield, op duurzame inplanting en gedeeld gebruik, de infrastructuur als energiecentrale voor de buurt, maar ook het actief bezig zijn met circulariteit, regenwater en natuur-inclusief bouwen.


Brasschaat – Bielebale

Bielebale vzw, een erkend jeugdverblijf, plant de realisatie van een nieuwbouw, die de onvervulde noden invult van de huidige infrastructuur. Bielebale zet in op extra recreatieruimte voor jeugdverblijf Bielebale 1 en Bielebale 2 op een snelle, duurzame en budgetvriendelijke manier.


Linter – Waterhof Melkwezer

De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant vraagt een investeringssubsidie voor het restaureren van de stalvleugel op de site Waterhof in Melkwezer, een beschermd monument uit de 17e eeuw, tot een multifunctionele ontmoetingsplek voor en door jongeren. Vzw Waterhof zal de site het hele jaar door exploiteren als jeugdverblijfinfrastructuur. In de zomermaanden zal het Waterhof een jeugdverblijf kunnen aanbieden voor 150 personen, een capaciteit die beperkt beschikbaar is in Vlaams-Brabant en Vlaanderen in het algemeen. Hierdoor vult het project een gebrek aan jeugdverblijven in Vlaams-Brabant op. Het Waterhof inrichten als publieke ontmoetingsplek zorgt voor de heropleving van het monument en vermijdt een groot nieuwbouwproject.


Hamont – Chiromeisjes Hamont

Hamonter Chiromeisjes plant de renovatie van haar jeugdlokalen. De werkzaamheden omvatten verbeteringswerken rond duurzaamheid en veiligheid, zoals isolatie van onder meer het dak, de vloer en de buitenmuren.


Kortrijk – Bolwerk

Als culturele vrijhaven zet Bolwerk in op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. Via Jongbloed verbindt Bolwerk jongeren met de 3 entiteiten binnen de werking: het atelier, publiek huis en productiehuis. De werking zit op het kruispunt van jeugd en cultuur en biedt veel mogelijkheden aan creatieve jongeren. De investeringssubsidie wordt aangewend om te voldoen aan een aantal bijkomende eisen voor de brandveiligheid van de infrastructuur.


Torhout – KSA Gravenwinkel en KSA Marie Mo

Dit project omvat het renoveren van bestaande en bouwen van nieuwe infrastructuur voor 2 KSA-groepen: KSA ‘s Gravenwinkel en KSA Marie Mo. Het project zet in op meervoudig en gedeeld gebruik, door een vaste stek te bieden aan twee jeugdbewegingen en tegelijkertijd zal het gebouw ook als jeugdverblijf worden uitgebaat.  De meerwaarde van het bouwen van een nieuwe polyvalente ruimte die de bestaande, te renoveren gebouwen met elkaar verbindt, past binnen dit idee.


Scouts en Gidsen Vlaanderen – De Kluis

Scouts en gidsen Vlaanderen vraagt een investeringssubsidie voor de energetische omschakeling van een installatie met fossiele brandstof naar een biomassaketel in het jeugdverblijf ‘De Kluis’, het oudste jeugdverblijf van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Yorumlar


bottom of page