Op 11 juli, de Vlaamse feestdag, maakt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle de namen van de vijf nieuwe ‘Brusselambassadeurs’ bekend. Vanaf vandaag mogen Chris Lomme, Wenke Thewis, Khalid El Addaoui, Geert Dehaes en Fien Troch zich officieel ambassadeur van Brussel noemen. Het zijn vijf mensen die in uiteenlopende domeinen hun strepen hebben verdiend, met 1 gemeenschappelijk element: ze zetten Brussel op de kaart.
In 2023 werd de eerste generatie Brusselambassadeurs benoemd. Toen viel de eer te beurt aan Remco Evenepoel, Héritier Tipo, Geert Van Istendael, Ahlaam Teghadouini en Ana Maria Osorio Gil. Vandaag benoemt Vlaams minister van Brussel vijf nieuwe ambassadeurs. Zij worden vanavond officieel ingehuldigd op het podium van ‘Brussel Danst’, het volksfeest voor de Vlaamse feestdag op de Grote Markt in Brussel.
Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: “Met de ambassadeurs willen we voor meer verbinding tussen Brussel en Vlaanderen zorgen. Onbekend is nog te vaak onbemind: te weinig Vlamingen voelen zich verbonden met Brussel als hun hoofdstad. Ten onrechte. De Brusselambassadeurs bewijzen aan heel het land het bruisende en dynamische potentieel van onze stad. Het zijn bekende en minder bekende mensen die het positieve gevoel rond Brussel doen groeien en die vanuit hun rol en hun impact zorgen voor waardering in Brussel zelf en in Vlaanderen. Zij zijn natuurlijk niet alleen: iedereen die Brussel graag ziet, kan ambassadeur zijn van de stad.”
De vijf ambassadeurs vormen een diverse groep, van alle leeftijden en uit verschillende disciplines:
Chris Lomme debuteerde in 1958 in de televisieproductie ‘Schipper naast Mathilde’ en werd een bekende naam in de Vlaamse televisie- en theaterwereld. Ze studeerde aan het Conservatorium van Brussel en is er nadien blijven plakken. Ze ontving meerdere onderscheidingen voor haar werk, waaronder de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste. “Ik hou van Brussel. De verscheidenheid van de stad”, zei ze in een interview.
Wenke Thewis is de trekker en bezieler van Molenbeek Rebels, een basketbalclub die meisjes uit kwetsbare milieus via hun passie voor basketbal wil meenemen in een traject rond talentontwikkeling. Thewis woont op een steenworp van Molenbeek en is er moeilijk weg te krijgen.
Khalid El Addaoui is coördinator bij D'Broej Peterbos en zelf een kind van de Peterbos-wijk in Anderlecht. Jaarlijks vertrekken jongeren uit deze wijk naar de Spaanse Pyreneeën voor een overgangsritueel naar het volwassen leven. Op vraag van El Addaoui volgde BRUZZ zo'n trip. Dat resulteerde in de beklijvende documentaire ‘Rupture’, die op 22 maart in wereldpremière ging en op lovende kritieken kon rekenen.
Geert Dehaes beschouwt zichzelf niet als de redder van het Brusselse dialect. “Ik zou dat pretentieus vinden.” Maar het groeiende succes van het Brussels Volkstejoêter, de taallessen in het Brussels, en het stimuleren van academisch onderzoek naar een van de meest sappige dialecten van het land, vallen wel degelijk op conto van Dehaes zijn collega’s te schrijven. Als algemeen directeur van Brusseleir! wil hij de belangstelling voor het Brussels aanwakkeren en onder de mensen brengen.
Fien Troch is een bekroonde Vlaamse filmregisseur en scenarist. Ze studeerde aan het Sint-Lukas Brussel en maakte haar regiedebuut met de film "Een ander zijn geluk" in 2005. Troch staat bekend om haar intieme en vaak beklemmende filmstijl, die diepgaande menselijke emoties en relaties verkent. “Brussel heeft me gevormd tot wie ik ben”, zei ze eerder over de stad.
Comments