top of page
Zoeken

Forse investering in jeugdverblijf in Kemmel

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle investeert 1,5 miljoen euro in de uitbreiding van jeugdverblijfcentrum 'De Lork' met de renovatie van 'De Chalet', een nieuw jeugdverblijf van het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) in Kemmel. Deze ingreep zal ten goede komen van de duizenden kinderen en jongeren van over heel Vlaanderen en Brussel die jaarlijks in De Lork overnachten.



CJT baat sinds 1981 het jeugdverblijf ‘De Lork’ in Kemmel uit. De infrastructuur staat ter beschikking van onder meer scholen, sport- en jeugdverenigingen en biedt plaats aan 192 personen. Het centrum is jaarlijks goed voor zo’n 26.000 overnachtingen. In de regio baat CJT ook het Eksternest in Westouter en De Iep en het Wikhof in Ieper uit. Maar in Heuvelland is er nu een opportuniteit om nog meer jongeren naar de streek te halen. De Chalet, een beschermd pand in het centrum van Kemmel, zal na een grondige vernieuwing dienst doen als nieuwe jeugdlogies. Het historisch pand ligt in een kasteeldomein dat vorig jaar aangekocht werd door de provincie West-Vlaanderen en opengesteld werd voor het brede publiek.


Minister Dalle geeft nu groen licht voor een totaalrenovatie van De Chalet. Het beschermd pand op de site zal behouden blijven en in het nieuwe project geïntegreerd worden. Het authentieke karakter wordt volledig behouden. Het wordt een zelfkookhuis voor zo’n 62 personen waar jeugdbewegingen, scholen en jeugdgroepen terecht zullen kunnen in een gerenoveerd gebouw omringd door een prachtig domein. Om het gebouw energiezuiniger te maken wordt ingezet op de isolatie van het dak, de keldervloer en nieuw buitenschrijnwerk. Veel van de voorgestelde ingrepen zijn grotendeels het gevolg van de brandreglementering en de eisen inzake toegankelijkheid.


De Vlaamse regering investeert 1.532.316,31 euro in dit project. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “Met De Lork in Kemmel investeren we opnieuw in jeugdinfrastructuur met een groot strategisch belang, nadat we dat eerder ook al deden in onder meer Schelle (Chiro Schelle), Sint-Truiden (Bautershof), Kasterlee (Hoge Rielen) en Beersel (Destelheide). Deze grote renovatie zal leiden tot een prachtig nieuw jeugdverblijf waar iedereen welkom is. Kinderen en jongeren van over heel Vlaanderen en Brussel zullen hier in Kemmel kunnen verblijven.”


Karel De Decker, coördinator verblijfscentra bij CJT: “Er is nog steeds nood aan betaalbare jeugdverblijven. Dat we hier nieuw aanbod kunnen creëren in zo’n schitterende groene omgeving, is een kans die we niet mochten laten liggen. Dankzij de ondersteuning van de minister kunnen we niet alleen het gebouw inrichten voor jeugdgroepen, maar ook volop investeren in duurzame technieken, zodat de energiekost voor verblijvende groepen tot een minimum beperkt wordt. En we zorgen voor volledige toegankelijkheid, zodat we ook kinderen met een beperking welkom kunnen heten.”


Ook voor bosklassen die verblijven in het jeugdverblijf De Lork, op wandelafstand van De Chalet, biedt de nieuwe accommodatie opportuniteiten. Karel De Decker: “Vandaag moeten we soms scholen weigeren in de drukke periodes tijdens voorjaar en najaar. Met de extra capaciteit in De Chalet zullen we hier flexibeler mee kunnen omspringen en ons aanbod kunnen uitbreiden.”


Duurzame jeugdinfrastructuur

Daarnaast worden verschillende andere initiatieven genomen om de jeugdsector op weg te helpen met het verbeteren van hun infrastructuur. Een nieuwe toolkit voor jeugdruimte helpt jeugdorganisaties met het invullen van investeringsdossiers. Deze online tool ondersteunt de organisaties met praktische vragen rond bijvoorbeeld de functie van het gebouw, de noden, doelgroep en omgeving.


Om jeugdorganisaties aan te zetten hun gebouwen te verduurzamen, is ook beslist om het toepassingsgebied van de gratis energielening uit te breiden. Tot nu toe konden organisaties beroep doen op deze renteloze lening voor zonnepanelen en een batterij hiervoor. Nu kan deze ook ingezet worden voor andere duurzame maatregelen, zoals het verbeteren van de isolatie van het gebouw. “Daarnaast willen we deze energielening nog bekender en vertrouwder maken”, zegt minister Dalle. “De lening is nog te onbekend bij vele jeugdorganisaties, of ze schrikt af omdat men verkeerdelijk denkt dat er kosten aan verbonden zijn. Door betere informatieverspreiding en sensibilisering willen de jeugdsector ontzorgen.”


Daarnaast verlengt minister Dalle de gratis energiescans, energiecoachings en quick wins, zodat organisaties hier ook in 2024 (na eerdere initiatieven in 2022 en 2023) gebruik van kunnen maken. Daarbij kunnen jeugdorganisaties hun infrastructuur door het Vlaams Energiebedrijf laten doorlichten, om te kunnen inschatten welke ingrepen mogelijk zijn om duurzaamheidswinsten te boeken. Met een energiescan kan een organisatie een masterplan opstellen voor haar infrastructuur. Met een energiecoaching kan een organisatie een susbsidie aanvragen om de aanbevolen quick wins uit te voeren.


Meer info hierover is te vinden op de website van het departement Cultuur, Jeugd & Media.

Comentários


bottom of page