Vanaf 30 september 2024 zijn Vlaamse omroepen verplicht om kijkers te waarschuwen voor mogelijks schadelijke inhoud. Dit gebeurt aan de hand van de symbolen van het classificatiesysteem GoedGezien. Het gaat om een verplichting die voortvloeit uit de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten.
In overleg met de Vlaamse omroepen, dienstenverdelers en verschillende experten, implementeert Vlaams minister van Media Benjamin Dalle samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media een uniform classificatiesysteem voor audiovisuele media, genaamd GoedGezien. De bedoeling is om kijkers, aan de hand van leeftijds- en inhoudsclassificaties, te waarschuwen voor potentieel schadelijke inhoud van tv-programma’s.
Minister Dalle onderstreept hoe cruciaal dit nieuwe systeem is voor de bescherming van minderjarigen: “In een wereld waar iedereen eenvoudig toegang heeft tot een overvloed aan content, hebben wij de verantwoordelijkheid om jongeren te beschermen tegen inhoud die nefast kan zijn voor hun ontwikkeling. GoedGezien biedt een antwoord op die nood en zal onder andere ouders en voogden helpen weloverwogen beslissingen te nemen die de ontwikkeling van onze kinderen ten goede komen.”
De communicatiecampagne van GoedGezien bevat onder andere een tv-spot die vanaf 16 september op alle Vlaamse zenders zal te zien zijn. De spot is geregisseerd door acteur en regisseur Jeroen Perceval, bekend van onder andere Wat Als? en Dealer. Met de regie van deze tv-spot maakt hij zijn reclamedebuut.
Symbolen over leeftijd en inhoud
GoedGezien is een aanbeveling voor onder andere jongeren, ouders en voogden. Zij zullen zich kunnen informeren over:
De richtinggevende leeftijdsgrens
o alle leeftijden (AL)
o 6+
o 10+
o 12+
o 16+
Potentieel schadelijke inhoud:
o Geweld
o Angst
o Seks
o Verslavende middelen
o Grof taalgebruik
o Negatieve beeldvorming
De pictogrammen verschijnen bij de start van tv-programma’s en na elke onderbreking enkele seconden in beeld. In de catalogi van dienstenverdelers en video-on-demand-platformen zoals Streamz, moeten alle symbolen die van toepassing zijn op de programmapagina zichtbaar zijn.
Classificatiesysteem en centrale databank
De omroepen zijn verantwoordelijk voor de classificatie van hun tv-programma’s en het correct informeren van kijkers. Kijkers kunnen via de publiekswebsite opzoeken welke classificatie een programma heeft gekregen.
Het classificatiesysteem GoedGezien en de symbolen zijn in overleg met de verschillende omroepen tot stand gekomen. De Vlaamse Regulator voor de Media ziet toe op de correcte naleving ervan. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media staat in voor de projectcoördinatie van dit nieuwe classificatiesysteem. Na het eerste volledige jaar zal een commissie een evaluatie uitvoeren.
Panel van experten
Een panel van experten uit verschillende domeinen als ontwikkelingspsychologie, communicatiewetenschappen en media (bv. kenniscentrum Mediawijs), heeft de werking van het classificatiesysteem bepaald. Daarbij hielden de experten rekening met de ontwikkelingsfasen van kinderen en jongeren, gebruiksvriendelijkheid voor de sector en input van onder andere Unia, VAD en Sensoa.
Contentmanager bij Ketnet en Doctor in de Ontwikkelingspsychologie Telidja Klaï stond als experte mee aan de wieg van GoedGezien. “Het classificatiesysteem Goed Gezien geeft belangrijke handvaten aan kinderen, jongeren, hun ouders en andere opvoeders om zelf te bepalen of content als dan niet voor hen is. Vertrekkende vanuit wat mogelijks schadelijk zou kunnen zijn binnen de ontwikkeling van kinderen en jongeren en vanuit een emancipatorisch oogpunt waarbij de kijker nog steeds zelf bepaalt hoe die met de verwijzing omgaat, zijn we gekomen tot een duidelijk, redelijk objectief en toegankelijk systeem dat Vlaamse omroepen in staat stelt content makkelijk te evalueren en te raten en kijkers op overzichtelijke en gepaste wijze informeert.”
Schadelijkheid versus geschiktheid
De leeftijdsclassificatie en, indien van toepassing, de inhoudsclassificaties slaan niet op de geschiktheid van tv-programma’s voor minderjarigen, maar op de potentiële schadelijkheid. Dit betekent dat enkel de potentiële negatieve impact van de inhoud op de lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling van kinderen geëvalueerd wordt. Het classificatiesysteem spreekt zich dus niet uit of het programma geschikt is voor kinderen: of de inhoud van het programma bevattelijk, aantrekkelijk, op maat van een bepaalde leeftijd is of niet. Noch spreekt het zich uit of de inhoud bepaalde positieve elementen van lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling van kinderen stimuleert. Een film kan bijvoorbeeld voor een 6-jarige te moeilijk zijn maar niet schadelijk. In dat geval zal niet de leeftijdsclassificatie ‘6+’ getoond worden, maar de leeftijdsclassificatie AL.
Meer weten over GoedGezien?
Voor meer info kan je terecht op goedgezien.tv.
Comments