Het gloednieuwe platform Allesoverpesten.be bundelt tal van initiatieven en tips om leerkrachten, jeugdwerkers, ouders en andere mensen die omgaan met kinderen en jongeren beter te wapenen in de strijd tegen pesten. “We moeten pesten allemaal samen aanpakken, daarvoor zijn er tal van initiatieven. Het blijft wel een uitdaging om de juiste info en partners te vinden, dankzij dit nieuwe platform is daar nu een oplossing voor,” aldus Dalle.
Vandaag gaat op Ketnet de STIP-IT campagne tegen pesten van start en later deze maand is er ook De Week Tegen Pesten. Om de campagne kracht bij te zetten bracht minister van Jeugd Benjamin Dalle op zondagochtend een bezoek aan de live-uitzending van Ketnet Kingsize. Pesten stop je niet alleen, dus doet de minister tijdens de uitzending een originele oproep aan al de ouders om ook op te komen tegen pesten en 4 stippen op hun hand te zetten. Tegelijkertijd lanceerde de minister ook het nieuwe digitale platform Allesoverpesten.be. Hier kan iedereen betrouwbare informatie, tips en hulp vinden zodat niemand alleen staat in de strijd tegen pesten.
Uit onderzoek blijkt dat één kind op zes in Vlaanderen gepest wordt tijdens hun jeugd. Eén kind op dertig heeft er zelfs dagelijks mee te maken. Pestgedrag kan leiden tot traumatische gevolgen en de maatschappelijke kost van (cyber)pesten loopt hoog op. Samen erover praten en juist reageren zijn van groot belang. In Vlaanderen zijn heel wat organisaties vanuit verschillende domeinen al actief bezig rond pesten. Vanuit de nood om al deze krachten te bundelen, de hulplijnen te verkorten en sneller in te spelen op de vragen over pesten lanceert minister Dalle “Alles over Pesten”, waar professionals en begeleiders terecht kunnen voor vragen en ondersteuning in de strijd tegen pesten. In de komende periode evolueert dit platform naar een website die ook op maat zal zijn voor kinderen, jongeren én ouders.
Concreet trekt de minister jaarlijks 140 000 euro uit aan de vzw Kies Kleur tegen Pesten voor de uitrol en ondersteuning van dit platform tegen (cyber)pesten. Op de website kan men kant-en-klare projecten vinden zoals fact sheets, concrete tools, en doorverwijzingen voor bijstand. Daarnaast gebruikt de vzw de financiële steun om studiedagen, netwerkmomenten en vormingen te organiseren maar ook zal ze onderzoek rond het thema pesten stimuleren. Ondertussen dalen de cijfers voor pesten: waar in 2012 nog 1 op 4 zich als slachtoffer identificeerde daalde het cijfer in 2020 naar 1 op 6. De terugval wordt toegerekend aan de inspanningen van het netwerk Kies Kleur tegen Pesten en andere partners, vandaar de beslissing van de minister om nog meer in te zetten op een collectieve samenwerking.
Heel Vlaanderen zal komende weken op de hoogte zijn van de acties tegen pesten. Naast de STIP-IT actie verschijnt er bijvoorbeeld ook een Jommekesalbum uit “het verpeste kamp” dat over Pesten gaat. De lancering van het platform allesoverpesten.be speelt in op prioriteit 1, welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling in het Jeugd-en kinderrechtenbeleidsplan van de Vlaamse Regering.
De minister is zeer tevreden met de gezamenlijke aanpak vanuit de verschillende organisaties; “Pesten is een sociaal probleem dat vaak in groep plaatsvindt, maar door er met z’n allen over te spreken nemen we het taboe weg, kunnen we het voorkomen en geven we het signaal aan de slachtoffers dat ze er niet alleen voor staan” aldus Benjamin Dalle
Comments