Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle, en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) lanceerden vandaag de website persveilig.be. Voor veel journalisten is de confrontatie met verbale en/of fysieke agressie vandaag een trieste realiteit. Met de lancering van de website willen Dalle en VVJ journalisten, maar ook de bredere samenleving, bewuster maken van het toenemend geweld. "De onafhankelijkheid van media en de persvrijheid is een steunpilaar voor een democratische samenleving", aldus Dalle. "Als journalisten slachtoffer worden van agressie, dan kan er geen sprake zijn van persvrijheid."
De VVJ beschikt al bijna vier jaar over een meldpunt. Daar zijn dit jaar dertien incidenten binnengekomen, al merkt de vereniging daar meteen bij op dat dit maar het topje van de ijsberg is. "Dat cijfer is niet spectaculair, maar tegelijk slechts het topje van de ijsberg", zegt Pol Deltour, nationaal secretaris bij de VVJ. "We willen journalisten dus oproepen agressie te blijven melden, bij ons, maar ook bij de autoriteiten. Het moet duidelijk zijn: dit is geen part of the job."
"We kunnen zulk geweld inderdaad niet aanvaarden", zegt minister Dalle. "In Nederland was er recentelijk nog de moord op onderzoeksjournalist Peter R. De Vries. De context in Vlaanderen is nog anders, maar ook bij ons zijn er meer gevallen. Denk maar aan de anonieme dreigtelefoons die een journaliste van De Morgen kreeg."
"Communicatie naar de eigen groep volstaat echter niet", beklemtoont Deltour. "Dit overstijgt de eigen groep. Natuurlijk moeten journalisten kritiek kunnen krijgen, maar die kritiek moet beschaafd en rationeel blijven en journalisten moeten wederwoord kunnen geven."
Ook voor de ordediensten en justitie is binnen deze problematiek een rol weggelegd, beklemtoonden Dalle en Deltour. De voorbije maanden zaten journalistenverenigingen daarrond al samen met hoofdredacties, mediaministers en de federale ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.
Dat overleg moet leiden tot bijkomende opleidingen voor politiemensen, zodat zij op betogingen beter kunnen omgaan met journalisten, maar ook voor journalisten.
Daarnaast zullen journalisten opgenomen worden als beschermd beroep, waardoor een rechter strengere straffen kan uitspreken. Daarover bestaat binnen de federale regering al een politiek akkoord. Verder zouden journalisten voor de vervolging van geweldfeiten tegen hen meer waarborgen krijgen, maar dat maakt deel uit van de grote hervorming van het Strafwetboek die niet voor meteen verwacht wordt.
De beschikbare opleidingen voor journalisten staan opgelijst op Persveilig.be. Daar bevindt zich ook het meldpunt, net als een overzicht van tools die journalisten kunnen gebruiken om veilig te werken (perskaart, verzekeringen, helmen...).
(Belga)
Comments