top of page
Zoeken

Media ondertekenen charter tegen stigmatisering van psychische kwetsbaarheid

De mediasector engageert zich om psychische kwetsbaarheid op een respectvolle en stigmavrije manier te verslaan. Toonaangevende mediabedrijven ondertekenden vandaag in Antwerpen het Charter stigma en media. News City/DPG Media was de eerste ondertekenaar. Dit initiatief van de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG) en de Vlaamse Vereniging Psychiatrie (VVP) werd gehost door de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).



Breed gedragen initiatief


Het Charter stigma en media wordt breed ondersteund door zowel de mediasector als de overheid en de geestelijke gezondheidszorg. Toonaangevende mediabedrijven hebben het charter ondertekend, waarmee ze hun inzet tonen voor een stigmavrije en respectvolle berichtgeving over psychische gezondheid. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle, federaal minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits, steunen het initiatief. Crevits sprak haar steun uit via een videoboodschap. Hun betrokkenheid, samen met de samenwerking tussen de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG), de Vlaamse Vereniging Psychiatrie (VVP) en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), onderstreept het gezamenlijke streven om de beeldvorming van psychische gezondheid te verbeteren en stigma te verminderen.


De ondertekening vond plaats in de gebouwen van DPG Media.


Nicholas Lataire, directeur van News City, verwoordde de ambities voor HLN, VTM Nieuws en de magazines van de mediagroep: "Bij DPG Media/News City willen we een voortrekkersrol spelen in het creëren van een meer genuanceerde en empathische berichtgeving over psychische gezondheid. Wij voelen een diepe verantwoordelijkheid om als mediaorganisatie bij te dragen aan een samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid met respect en begrip worden behandeld. We zijn trots om het charter als eerste te ondertekenen en willen hiermee laten zien dat wij als media mee zijn met de maatschappelijke evolutie. Mensen worden zich steeds meer bewust van psychische moeilijkheden die vaker voorkomen, zoals stress, depressie en burn-out. Het is belangrijk dat we deze bewustwording ondersteunen door op een respectvolle en accurate manier over deze onderwerpen te berichten. We hopen dat vele anderen volgen en zich aansluiten bij deze belangrijke beweging."


Concrete afspraken voor de media


Het charter bevat tien concrete afspraken om psychische gezondheid stigmavrij te behandelen:


  1. Maatschappelijke relevantie

    Vermeld psychische aandoeningen alleen als dat relevant is.

  2. Waarheidsgetrouwe berichtgeving

    Gebruik altijd betrouwbare, deskundige bronnen.

  3. Gepaste termen

    Vermijd stigmatiserende en discriminerende taal.

  4. Duiding

    Leg wetenschappelijke termen duidelijk uit.

  5. Respect voor privacy

    Behandel gevoelige medische gegevens zorgvuldig.

  6. Respect voor menselijke waardigheid

    Vermijd sensatie. Respecteer de waardigheid van personen.

  7. Empathie tonen

    Benader mensen met een psychische aandoening alsof het familie of vrienden zijn.

  8. Gebruik betrouwbare bronnen

    Baseer berichtgeving op deskundige informatie.

  9. Vermijd stereotypering

    Leg geen onnodige verbanden tussen psychische aandoeningen en negatief gedrag.

  10. Promoot herstel en zorg

    Belicht de mogelijkheden voor preventie en herstel.


Maatschappelijke verantwoordelijkheid


Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media: "De media hebben een grote invloed op hoe mensen denken over psychische gezondheid. Dit charter helpt om het stigma te doorbreken en voor een meer empathische berichtgeving te zorgen. Ik waardeer de mediabedrijven die het charter al hebben ondertekend. Tegelijkertijd roep ik alle media op die dit nog niet hebben gedaan, om dit belangrijke maatschappelijke engagement alsnog mee te ondersteunen."



Positieve impact op beeldvorming


Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, benadrukte: "Samen kunnen we het stigma rond psychische aandoeningen verminderen. De impact van deze ondertekening reikt verder dan enkel de mediawereld. Dit charter biedt de media een duidelijke leidraad om stigma’s te doorbreken en bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving. Elke stap die we zetten om begrip te bevorderen en vooroordelen weg te nemen, is van onschatbare waarde."


Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: "Psychische kwetsbaarheid is een realiteit voor velen. De media kunnen helpen om een constructief en respectvol gesprek te voeren over geestelijke gezondheid. Dit charter helpt in de preventie van psychische problemen en het bevorderen van geestelijke gezondheid in de samenleving. Door op een zorgvuldige en empathische manier te berichten, dragen de media bij aan een positieve verandering."


Toekomstige stappen


De VVP en de SGGG willen ook werken aan beter taalgebruik van hulpverleners ten aanzien van personen met een psychische kwetsbaarheid.


Frieda Matthys, voorzitter van de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid: "Dit charter is een belangrijke stap in onze strijd tegen stigma. De media tonen hiermee hun bereidheid om een positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming van psychische gezondheid, de sector van de geestelijke gezondheidssector kunnen ze als een partner beschouwen want heeft uiteraard zelf een verantwoordelijkheid in het respectvol benoemen en bejegenen van mensen met een psychische kwetsbaarheid."


Kirsten Catthoor, voorzitter van de Vlaamse Vereniging Psychiatrie: "We willen als psychiatrische gemeenschap bijdragen aan een genuanceerde discussie en gebalanceerd discours over psychische kwetsbaarheid. Dit charter is een belangrijke stap in die richting."


Tevens wordt er gekeken naar mogelijkheden om het charter en de aanbevelingen op te nemen in de curricula van journalistieke opleidingen aan academies, universiteiten en hogescholen.


Charlotte Michils, algemeen secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten: “Goede journalistiek moet zijn voelhoorns uitsteken. Ze moet affiniteit ontwikkelen met maatschappelijk gevoelige onderwerpen als geestelijke gezondheid. Aanbevelingen kunnen daarbij helpen. Dit uiteraard met het volste respect voor de redactionele vrijheid.”


Ondertekenende media


News City, DPG Media (HLN, VTM NIEUWS en magazines) • MO* • Kerk&Leven • TV Limburg • ATV • De Morgen • Humo • Stampmedia

コメント


bottom of page