top of page

Handhaving bij elektrische laadpalen fors verbeterd, rotatietarief in aantocht

  • Benjamin Dalle
  • 2 apr
  • 2 minuten om te lezen

[ Mobiliteit ] De strijd tegen foutief parkeren op plaatsen voor elektrisch laden begint vruchten af te werpen. De handhaving is in korte tijd aanzienlijk geïntensiveerd, wat heeft geleid tot een vervijfvoudiging van het aantal retributies. Dat blijkt uit recente cijfers van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt die Brussels parlementslid Benjamin Dalle (cd&v) opvroeg. Tegelijk kondigt de minister aan dat er werk wordt gemaakt van een rotatietarief om het zogeheten 'laadpaalkleven' – te lang geparkeerd staan aan een laadpaal zonder daadwerkelijk nog te laden – tegen te gaan. – Brussel, 1 april 2025

Forse toename van controles en retributies

Het aantal gecontroleerde voertuigen op laadplekken is de afgelopen periode gestegen van 32.000 in 2023 naar ruim 56.000 in 2024 – een stijging van bijna 75%. Het aantal uitgeschreven retributies steeg nog opmerkelijker: van 1.682 in 2023 naar 9.468 in 2024, een vervijfvoudiging.Dankzij visuele controles via stewards te voet en de scanauto kan steeds beter worden nagegaan of een wagen effectief is aangesloten op de laadpaal, of het voertuig nog aan het laden is (bijvoorbeeld via het controlelampje) dan wel of de wagen reeds volledig is opgeladen.

 

Nog hiaten: geen check op laadtijd, real-time gegevens ontbreken

Toch blijven er hiaten. Zo kan Parking.brussels vandaag niet nagaan hoe lang een elektrisch voertuig al op de laadzonde staat, noch of het voertuig daadwerkelijk stroom afneemt of enkel nog ingeplugd is zonder te laden.Om die tekortkoming aan te pakken wordt gewerkt aan een samenwerking met de leveranciers van laadpalen en netbeheerder Sibelga. Op termijn moet Parking.brussels zo toegang krijgen tot real-time verbruiksgegevens. Dat maakt het mogelijk om met grotere zekerheid te handhaven op lange (en niet meer actieve) laadsessies.

 

Rotatietarief tegen laadpaalkleven

Minstens even belangrijk is de invoering van een rotatietarief om ‘laadpaalklevers’ te ontmoedigen. Sibelga liet eerder al weten dat het mikt op 2025 om deze maatregel uit te rollen. Met zo'n rotatietarief krijgen bestuurders een duidelijke prikkel om hun wagen te verplaatsen zodra het laden voltooid is.De minister kon nog geen exacte invoerdatum geven maar liet wel weten dat de voorbereidingen volop lopen. Er is overleg met diverse actoren, waaronder de gemeenten, om te komen tot een eenduidige regeling. Daarnaast wordt er ook nagedacht over betalend parkeren tijdens het laden zelf, zodat er sprake is van een gelijke behandeling voor alle types voertuigen en de eigenaar met een bewonerskaart ook een voordeel geniet in de eigen wijk of gemeente. 

 

“Het is positief dat de handhaving fors verbeterd is en dat het aantal controles en retributies sterk stijgt. Zo komt er eindelijk schot in de zaak tegen foutief parkeren op elektrische laadplaatsen. Het rotatietarief is absoluut nodig om echte laadpaalklevers aan te pakken. Ik blijf er echter op aandringen dat er snel een duidelijk invoeringsschema komt, liefst al in 2025 zoals Sibelga vooropstelt, zodat gebruikers tijdig op de hoogte zijn en Brussel de elektrische transitie optimaal kan faciliteren.”


– Benjamin Dalle, Brussels Parlementslid (cd&v)


 
 
 

Comments


bottom of page