top of page
Zoeken

Financiële boost van vier jaar voor Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen

Bijgewerkt op: 14 nov. 2019

De Vlaamse regering trekt meer dan 20 miljoen euro uit om 63 Vlaamse jeugdhuizen en jeugdwerk de komende 4 jaar structureel te ondersteunen. Dat maakte Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle, vandaag bekend tijdens een persconferentie in Jeugdhuis DAR in hartje Brussel. Met de middelen krijgen de Vlaamse jeugdhuizen en het Vlaamse jeugdwerk een stevige financiële impuls. “Voor de eerste keer worden middelen vrijgemaakt voor de volle vier jaar,” aldus Dalle “We willen hen hiermee financiële zekerheid bieden en verlossen van administratieve overlast. Zo moeten ze niet langer bezig zijn met subsidiedossiers te schrijven, maar doen wat ze het best doen: jongeren versterken.”




Benjamin Dalle stelde vandaag tijdens een bezoek aan het jeugdhuis DAR op het De Brouckèreplein in Brussel de subsidies voor bovenlokaal jeugdwerk en jeugdhuizen voor. Het toekennen van de nieuwe middelen kadert in het nieuw decreet bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen. Voor de komende vier jaar is er voor geprofessionaliseerde jeugdhuizen een nieuwe subsidie van 14.789.800 EUR uitgetrokken, voor het jeugdwerk met kinderen en jongeren met een handicap is dat 5.232.600 EUR. Organisaties moesten hun dossiers indienen voor 1 juni 2019.


Jeugdhuizen versterken in hun maatschappelijke rol


Bij de jeugdhuizen kwamen projecten in aanmerking die focussen op het stimuleren van ondernemerszin, het stimuleren van artistieke expressie en het bevorderen van de sociale cohesie tussen het jeugdhuis en de omgeving. “Jeugdhuizen zijn geen eilanden,” aldus Benjamin Dalle. “Ze vervullen een essentiële rol in de samenleving maar ook binnen een gemeenschap en omgeving. Daarom willen we hen ook versterken met deze krachtige financiële boost. Zij weten als geen ander wat er leeft binnen de jongerengemeenschap en kunnen jongeren het best ondersteunen.”



(Foto: Belga)


Ook het bovenlokaal jeugdwerk met kinderen en jongeren met een handicap kan rekenen op middelen. “Iedereen heeft recht op een mooi aanbod van jeugdwerk. Jongeren met een handicap botsen nog vaak op allerlei obstakels om deel te nemen aan activiteiten. Daarom trekken we ook hier extra middelen uit. Zowel voor activiteiten tijdens het schooljaar als in de vakanties krijgen middelen.”


Zekerheid voor 4 jaar


In het verleden kregen organisaties uit diverse subsidielijnen al steun voor het organiseren van bovenlokale activiteiten. Daarvoor moesten ze elk jaar een nieuw dossier indienen. Dat is nu verleden tijd. Door subsidies toe te kennen voor de komende vier jaar krijgen de jeugdhuizen en organisaties nu financiële zekerheid en kunnen ze projecten inplannen op langere termijn.


Het totale subsidiebedrag stijgt met ruim 20%. Voor jeugdhuizen gaat het jaarlijks budget omhoog van 3.312.000 euro (2019) naar 3.697.450 (2020) en voor de werkingen met jongeren met een handicap van 779.192 (2019) naar 1.308.150 (2020).


Niet over één nacht ijs


De subsidietoekenning moest normaal reeds gebeuren op 1 oktober. Minister Dalle stelde de beslissing uit tot eind oktober om de adviezen grondig te bestuderen. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan,” aldus Dalle. “Dit is een beslissing voor de komende vier jaar. Voor veel jeugdhuizen en organisaties is dit een aanzienlijk bedrag dat in veel opzichten de werking van de komende jaren zal bepalen. Daarom heb ik de tijd genomen om deze beslissing grondig voor te bereiden. Ik begrijp dat er vanuit de sector vragen kwamen om snel duidelijkheid te verschaffen. Ik ben blij dat we de knoop hebben doorgehakt en dat er nu duidelijkheid komt voor de organisaties.”





Bijlage 1: subsidies geprofessionaliseerde jeugdhuizen


Ingediende projecten van het ‘t Biejke (Borgloon), Dido (Erpe-Mere), Gigos (Genk) en Thebe (Maasmechelen) kwamen niet in aanmerking voor subsidiëring.


Bijlage 2: Professioneel jeugdwerk met kinderen en jongeren met een handicap

Het ingediende project van W(o)nderweg kwam niet in aanmerking voor subsidiëring.




Comments


bottom of page