top of page
Zoeken

Deeltijds kunstonderwijs in Brussel groeit fors


Ruim 7.400 leerlingen gaan dit schooljaar naar een academie in de 19 Brusselse gemeenten. Dat zijn er bijna 1.400 meer dan 5 jaar geleden. Dit schooljaar alleen al is er een stijging van 1.042 leerlingen ten opzichte van vorig jaar. Door het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs kunnen nu ook 6-jarigen met muziek en woordkunst-drama starten. Eerder kon dit al voor dans en beeldende en audiovisuele kunsten. Daarnaast kunnen ze een jaar initiatie volgen waarbij ze van alle domeinen proeven.


Brussel telt 11 academies. In 14 van de 19 Brusselse gemeenten is er een aanbod deeltijds kunstonderwijs. In 5 schooljaren tijd steeg het aantal leerlingen dat naar een Brusselse academie gaat van 6.034 in 2014-2015 naar 7.420 dit schooljaar. Dit is een stijging van 23%. Dit schooljaar trad het nieuwe decreet voor de academies in werking. De Brusselse academies trekken 1.042 extra leerlingen aan. Dit is 16.3% meer dan vorig schooljaar.


6- en 7-jarigen vinden vlot de weg naar de academie


Tot vorig schooljaar konden 6-jarigen enkel terecht in dans of beeldende en audiovisuele kunsten. Sinds dit schooljaar, door het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs, kunnen zij ook muziek en woordkunst-drama volgen. Er is zelfs een domeinoverschrijdende initiatie mogelijk. Kinderen die niet goed weten wat ze precies willen doen, kunnen op die manier al eens proeven van alle domeinen. In totaal volgen nu 1.176 van de allerjongsten nu les aan de Brusselse academies. Bijna de helft van hen kiest voor de domeinoverschrijdende initiatie.


Grootste academies van Brussel:

GO! school voor beeldende kunsten Anderlecht: 961 leerlingen

GO! muziekacademie Anderlecht: 897 leerlingen

Hoofdstedelijke academie Muziek, Woord en Dans Brussel: 886 leerlingen


Kleinste academies van Brussel:

Sint-Lukasacademie in Schaarbeek: 235 leerlingen

Gemeentelijke Academie voor muziek, woord en dans Sint-Pieters Woluwe: 427 leerlingen

GO! muziekacademie Etterbeek: 428 leerlingen


Nederlandstalige academies in Brussel zijn van levensbelang. Om deze academies een extra hart onder de riem te steken, krijgen zij dankzij het nieuwe decreet extra middelen. Het gaat hierbij om een investering van ongeveer een half miljoen euro.


Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “De vernieuwingen die we dit schooljaar voor het deeltijds kunstonderwijs hebben ingevoerd zijn een succes. In de Brusselse gemeenten tellen de academies ruim 16% meer leerlingen dan vorig schooljaar. De allerjongsten hebben ook de smaak te pakken. Kunstonderwijs is een extra troef voor  de persoonlijke en sociale ontwikkeling en het verbreedt de blik. Vlaanderen kent een sterke traditie van deeltijds kunstonderwijs. Heel wat van onze artiesten werden op de academies geprikkeld om hun talenten te ontwikkelen.”


Lijsttrekker Benjamin Dalle: "Met CD&V Brussel zijn we verheugd over deze extra investeringen die de Brusselse ketjes ten goede komen. De sterke investeringen in het Brussels Nederlandstalige onderwijs willen we ook de komende vijf jaar doorzetten. Kunstonderwijs is een troef voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en versterkt hen ook in het gewoon onderwijs. Artistieke talenten worden geprikkeld en ontwikkeld maar de kinderen doen het ook beter in hun algemene vorming op school."


"Kunstonderwijs is een troef voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en versterkt hen ook in het gewoon onderwijs. Artistieke talenten worden geprikkeld en ontwikkeld maar de kinderen doen het ook beter in hun algemene vorming op school."


Een overzicht van het aanbod, vindt u hier.



Comments


bottom of page