De veelbesproken reportage van het Nederlandse programma ‘BOOS’ over seksueel misbruik bij The Voice of Holland lokt ook bij ons reacties uit. In de reportage blijkt dat er meer dan 40 vrouwen meldingen hebben gedaan van grensoverschrijdend gedrag. “Het is ontoelaatbaar dat dit niet eerder aan het licht is gekomen. Er was een cultuur waarbij omstaanders op de hoogte waren en het toegelaten hebben. Er moet een echte cultuuromslag in de media komen, ook bij ons, waarbij dit soort zaken niet meer getolereerd wordt,” aldus Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.
Het feit dat de vrouwen er zo laat mee naar buiten komen ligt ook aan de scheve verhouding die er ontstaat op de werkvloer. Benjamin Dalle: “De vrouwen zitten niet alleen in een ‘slachtoffer-dader’ verhouding, maar ook in een machtsverhouding, wat het extra moeilijk maakt om naar buiten te komen met hun verhaal. "Seksueel grensoverschrijdend gedrag is altijd de verantwoordelijkheid van de pleger en van niemand anders."
In Vlaanderen is CD&V minister Dalle al meer dan een jaar bezig met een actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de mediasector dat binnenkort wordt uitgebracht. Het actieplan wordt gedragen door de hele sector en al de mediabedrijven. “Het is een ambitieus plan waarmee we een duidelijk signaal geven: dit kan niet meer.” Daarnaast hoopt de minister dat de berichtgeving van de afgelopen dagen een trigger gaat zijn bij slachtoffers om er over te spreken: “Praat erover met iemand die je vertrouwt en kom ermee naar buiten. Je zal gehoord worden."
Comments