top of page
Zoeken

Dalle gaat voor een ambitieus mediabeleid met de nadruk op digitalisering

“2022 wordt het jaar van 5G, en dat opent oneindig veel mogelijkheden op het vlak van innovatie voor onze mediasector” verkondigde Minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle in de commissie tijdens de voorstelling van zijn beleidsnota. In 2022 staat er heel wat op de planning om de mediasector te helpen bij de digitale shift, onder andere dankzij de relancemaatregelen van de Vlaamse Regering.



35 miljoen euro voorziet minister Dalle om de mediasector te stimuleren om extra in te zetten op digitalisering. Op die manier kunnen onze mediaspelers beter inspelen op het veranderende mediagebruik en de sterkere internationale concurrentie van Netflix, Disney+ en andere streamingdiensten. Concreet wordt er onder andere ingezet op het beter gebruik van data, het delen van sterke media infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Vlaams minister Benjamin Dalle: “Nieuwe technologie en innovatie bieden ongelofelijke mogelijkheden om de mediaervaring naar een nieuwe dimensie te brengen”



Die digitale shift kan een serieuze duw in de rug krijgen door de uitrol van 5G. Onlangs bereikten de federale en de regionale regeringen een akkoord over de veiling van het 5G-spectrum waardoor de uitrol van start kan gaan. 5G biedt tal van mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het besturen van robots op afstand, of de ongelimiteerde mogelijkheden van VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality). “Dit zal een ongekende golf van innovatie en digitalisering teweegbrengen in de maatschappij en de mediasector. Zo zorgen we ervoor dat Vlaanderen het voortouw neemt in de transitie naar een digitale samenleving,” aldus minister Benjamin Dalle.



Daarnaast komt de minister met een actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de sector. Twee weken geleden kwam het proces van Bart De Pauw ten einde met een duidelijke uitspraak. De minister heeft de uitspraak van het proces echter niet afgewacht en werkte het voorbije jaar intens samen met de sector aan een actieplan. “Zowel de hele mediasector als ikzelf delen dezelfde ambitie om er voor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.”


De Vlaamse gamesector kan ook rekenen op extra steun. De Howest in Kortrijk werd voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot beste game design opleiding ter wereld en Vlaamse gameproducenten gooien hoge ogen wereldwijd. Toch vertrekt veel Vlaams talent naar het buitenland en hebben de studio’s het lastig om grote investeerders aan te trekken. Daar wil de minister iets aan doen: “Er zit hier veel talent, en die moeten we ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe games zodat de gamesector een relevante economische sector kan blijven in Vlaanderen”.

Concreet krijgt het Gamefonds van het VAF 553.000 euro extra in 2022 en jaarlijks 1 miljoen euro extra vanaf 2023. Het VAF krijgt niet alleen extra middelen voor het VAF/Gamefonds, maar ook de middelen van het VAF/Mediafonds stijgen met 1 miljoen euro vanaf 2022 om te investeren in lokale content en producties.



Comments


bottom of page