Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Brussel, in samenwerking met DGGZ Antonin Artaud vzw en Hermesplus, investeert in de vernieuwing van het gebouw van de organisatie in de Circusstraat in Brussel. Niet alleen is het bestaande pand verouderd en ongezond, met de renovatie wil CGG Brussel een open en toegankelijke ontmoetingsplek creëren voor mensen die psychologisch kwetsbaar zijn.
CGG Brussel vzw telt vier deelwerkingen in het Brussels Gewest. Sinds 2017 loopt in het pand van de organisatie in de Circusstraat, in hartje Brussel, het project ‘Circuit’. Het is een ontmoetingshuis voor mensen met ernstige psychologische problemen, waar ze gewoon een tas koffie of kom soep kunnen drinken. De deur staat ook open voor mensen uit de wijk: Circuit wil de stigmatisering van mensen met een psychische kwetsbaarheid doorbreken door ook buurtbewoners nauw bij de werking te betrekken.
Het gebouw verkeert al langer in slechte staat. Het is verouderd, biedt weinig comfort voor de bezoekers en voldoet niet op energetisch vlak. De renovatiewerken bieden daar een antwoord op. Zo zal het vochtprobleem in de kelder worden aangepakt en komt er een ventilatiesysteem. Het buitenschrijnwerk wordt vervangen om een betere energieprestatie te realiseren.
Nieuwe koffie-en soepbar
De werken zetten de ambitie van Circuit om een ‘open huis’ te zijn extra kracht bij. Via enkele eenvoudige ingrepen zal het polyvalent en inclusief gebruik van het gebouw mogelijk gemaakt worden. Door wanden te verplaatsen creëert CGG Brussel, in samenwerking met DGGZ Antonin Artaud, een ruimere inkom als toegang voor de gebruikers van de verdiepingen, en er komt ook een nieuwe koffie- en soepbar. De twee verdiepingen bevatten twee kleine (7,00 m²) en twee grote ruimtes (27,63 m²). Door opfrissingswerken en kleine aanpassingen zullen deze vier ruimtes samen en onafhankelijk te gebruiken zijn en eventueel te combineren met het gelijkvloers.
De renovatie komt ook ten goede van de vele organisaties die gebruik maken van de ruimten. Verschillende Nederlandstalige organisaties organiseren er activiteiten, zoals stilte/ruimte vzw (prikkelvrije ruimte), Uilenspiegel vzw (leesgroep Nachtuil), Labo Lobo en Den Teirling vzw (dagactiviteitencentrum voor mensen met een psychische kwetsbaarheid). Ook tweetalige organisaties vinden er hun thuis, zoals HERMESplus (een tweetalig netwerk voor psychiatrische zorg), OEP VADROUILLE (organisatie van activiteiten), De Munt/La Monnaie en Museum op Maat/Musée sur Mesure van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België, … Zo krijgen de bezoekers van Circuit, in het kader van het sociale programma ‘Een brug tussen twee werelden’, de mogelijkheid om maandelijks een operavoorstelling bij te wonen of om tentoonstellingen te bezoeken. Door de gedeelde ruimtes te optimaliseren, moedigt CGG Brussel en DGGZ Antonin Artaud met deze renovatie de organisaties aan om nog beter met elkaar samen te werken.
Buurtliving
Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: “De mensen die Circuit ontvangt en helpt, hebben warmte nodig. Dat kon het sterk verouderde pand hen niet bieden. Deze broodnodige renovatie moet van Circuit meer dan ooit een laagdrempelige ontmoetingsruimte maken. We zien Circuit als een grote buurtliving, het verlengstuk van een thuis van mensen die zich niet goed in hun vel voelen. Het is een belangrijke sleutel in het gevecht tegen eenzaamheid in de stad.”
Er wordt vanuit het Vlaams Brusselfonds 185.661 euro vrijgemaakt voor de werken. Die gaan in de loop van 2023 van start en zouden eind 2024 afgerond zijn. De renovatie gebeurt stapsgewijs, want de werking blijft gedurende de werkzaamheden actief.
Comments