De Vlaamse regering helpt ook dit jaar de erkende jeugdverblijven en jeugdhostels het hoofd boven water te houden. Daarvoor trekt ze in totaal 5,175 miljoen euro extra uit. Dat maakten Vlaamse ministers Dalle en Demir vanmorgen bekend tijdens een bezoek aan jeugdhostel Bruegel in Brussel. Door de verlenging van de coronamaatregelen hebben veel verblijven en hostels het financieel bijzonder moeilijk. De steun zal toegekend worden via Toerisme Vlaanderen.
Vorig jaar werd al een bedrag van 14,1 miljoen uitgetrokken om de jeugdhostels en jeugdverblijven te ondersteunen. Heel wat organisaties hebben gebruik gemaakt van die steunmaatregel. Een brede bevraging in de sector toont aan dat zonder de steunmaatregel een groot deel van de jeugdhostels en verblijven 2020 niet had kunnen overbruggen. Door de vzw-structuur en de subsidievoorwaarden kunnen de meeste hostels en jeugdverblijven immers een beperkte reserve opbouwen.
Door de aanhoudende coronamaatregelen lopen veel jeugdverblijven en jeugdhostels ook dit jaar veel inkomsten mis. VZW Vlaamse Jeugdherbergen raamt dat de bezetting in de hostels voor de periode januari tot augustus in 2020 ongeveer 30% van een gewoon jaar bedroeg. Dit jaar ligt dat voor dezelfde periode slechts op 15%. Dit cijfer valt vooral te verklaren door het voorjaar. Waar hostels in 2020 nog scholen, jeugdgroepen en andere gasten konden ontvangen, was dit begin 2021 amper mogelijk.
Voor de zomer zijn de vooruitzichten iets positiever. Bij de hostels op het platteland en aan zee voorspelt men een bezettingsgraad van 80%. In de steden zijn de vooruitzichten ronduit slecht: tussen de 15 à 30%. Deze hostels moeten het vooral hebben van buitenlandse gasten en dat is op dit moment nog zeer moeilijk. Wat het najaar betreft kijkt de hostelsector vooral richting meerdaagse schooluitstappen. Men hoopt dat deze mogelijk zullen blijven in het nieuwe schooljaar.
De jeugdverblijfcentra draaien dan weer volledig op groepen en tot eind mei waren deze niet welkom. Vanaf juni mochten de scholen weer meerdaagse uitstappen organiseren, maar dit kon niet verhinderen dat de omzet voor de eerste jaarhelft van 2021 minder dan 10 % van een normaal jaar is. Qua boekingen ziet de zomervakantie er gelukkig goed uit, al blijft het nog afwachten hoeveel jeugdkampen zullen getroffen worden door coronabesmettingen. Vanaf september hopen de jeugdverblijfcentra opnieuw op volle toeren te kunnen draaien, vooral met jeugdwerk en schoolgroepen, al is het ook hier nog onduidelijk wanneer de buitenlandse jeugdgroepen weer de grens zullen mogen oversteken.
Extra steun
Om een deel van de geleden schade te compenseren en ervoor te zorgen dat de jeugdverblijven en hostels het hoofd boven water kunnen houden trekken Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir, en Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, in totaal 5,175 miljoen euro bijkomende noodsteun uit voor de organisaties.
Concreet kunnen alle erkende jeugdverblijven en jeugdhostels een beroep doen op de steunmaatregel. De steun kan aangevraagd worden via Toerisme Vlaanderen via de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.
Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir: "Als je jong bent wil je de wereld ontdekken, er samen met vrienden op uit trekken, dan wil je dingen beleven waar je jaren later nog met een glimlach aan terugdenkt. Het laatste wat je wil is een jaar opgesloten worden zonder zicht op beterschap en vooral zonder je vrienden. Toch is dat wat onze jongeren ervaren hebben. De toeristische sector en de jeugd hebben het allebei enorm zwaar te verduren tijdens deze crisis. Omdat de jeugdverblijven en -hostels hen die onvergetelijke momenten bezorgen, verzekeren we met deze steun hun werking voor de toekomst”.
Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle. “De marges zijn bijzonder klein bij de jeugdverblijven- en hostels, iedereen moet immers kunnen gebruik maken van kwaliteitsvolle en betaalbare jeugdinfrastructuur. Net daarom moeten we de sector zo goed mogelijk ondersteunen. Hopelijk kan deze zomer, in combinatie met de extra steunmaatregelen, al een stuk van het geleden verlies goedmaken. We zijn ervan overtuigd dat iedereen straks de weg terug zal vinden naar onze schitterende jeugdverblijven en hostels en dat zovele kinderen en jongeren zullen onbezorgd kunnen genieten van hun verblijf.”
De sector is tevreden met de bijkomende steun:
Frederik Vercammen (Centrum voor Jeugdtoerisme vzw): “Bijna 600 Vlaamse jeugdverblijfcentra stonden tussen eind oktober en begin juni noodgedwongen leeg. Dit heeft bijzonder gewogen op het moreel van de duizenden vrijwilligers en personeelsleden die er actief zijn. Daarom zijn we als koepelorganisatie heel dankbaar voor de broodnodige steun vanuit de Vlaamse overheid. Het zorgt er niet alleen voor dat we als sector deze crisis financieel kunnen overleven, het geeft de uitbaters ook extra kracht om vandaag opnieuw verblijvende jeugdgroepen te kunnen ontvangen en hen vele onvergetelijke momenten te laten meemaken.”
Paul Biliet (Vlaamse Jeugdherbergen vzw): “Zonder bijkomende steun van de overheid is het duidelijk dat heel veel jeugdhostels deze crisis niet doorkomen. Dat zou betekenen dat duizenden jongeren een aanbod op betaalbare logies wordt ontnomen en dat zou extreem jammer zijn. Jaarlijks zijn deze jeugdhostels verantwoordelijk voor ruim 400.000 overnachtingen in Vlaanderen. De jeugdhostels zijn minister Dalle en minister Demir dan ook zeer dankbaar voor de steun die zij ontvangen en hopen de komende maanden de vele scholen, jeugdorganisaties en jongeren terug te mogen verwelkomen.”
댓글