top of page
Zoeken

22 steden en gemeenten krijgen label Kindvriendelijke Stad of Gemeente

Kinderen en jongeren zijn experts over hun leefwereld. Kind- en jeugdvriendelijk beleid bouwt voort op die kennis, ervaring en creativiteit. Dat is een enorme kracht. Op 24 juni honoreert de Vlaamse minister van Jeugd Benjamin Dalle maar liefst 22 lokale besturen met het label Kindvriendelijke Stad of Gemeente.  



Het label Kindvriendelijke Steden & Gemeenten in een notendop:

·       Steden en gemeenten kunnen zich om de twee jaar kandidaat stellen

·       Participatie van kinderen en jongeren staat centraal

·       Ontwikkeling van ambitieus beleid met acties over beleidsdomeinen heen

·       Beoordeling dossier door een jury van experten in lokaal beleid, kinderrechten en de leefwereld van kinderen en jongeren


14 laureaten dienden een nieuw dossier in bij de jury: Asse, Boom, Buggenhout, Dilsen-Stokkem, Geetbets, Glabbeek, Izegem, Keerbergen, Lille, Mechelen, Overijse, Stabroek, Waregem, Wingene.


8 lokale besturen behaalden in 2018 een eerste keer het label en slaagden erin dit nu te verlengen: Aarschot, Beersel, Denderleeuw, Genk, Halle, Hoogstraten, Riemst, Sint-Katelijne-Waver.


Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle: “Kinderen en jongeren verdienen ruimte en extra aandacht. In een stad of gemeente waar het goed is voor kinderen en jongeren, is het goed voor iedereen om te leven, te wonen of te werken. Lokale besturen weten als geen ander hoe ze kunnen inspelen op de specifieke noden van hun jongste inwoners. De steden en gemeenten die daarenboven gaan voor het label Kindvriendelijke Stad of Gemeente doen nog een extra inspanning en plaatsen kinderen en jongeren consequent centraal. Ze zijn op vele vlakken pioniers en een inspiratie voor iedereen. Ik wil hen uitdrukkelijk bedanken voor hun engagement. Iedereen kan hier een voorbeeld aan nemen, het zou sterk zijn mocht elke stad of gemeente werk maken van een meer kindvriendelijk beleid.”


Imke Pichal, voorzitter stuurgroep Kindvriendelijk Steden & Gemeenten: “Kinderen en jongeren zijn niet enkel de toekomst, maar ook volwaardige burgers in het heden. Zij hebben een eigen beleving, eigen meningen en wensen voor hun buurt, stad of gemeente. Té vaak praten we over hen en niet met hen. Kindvriendelijke Steden en Gemeenten nemen de stem van kinderen en jongeren serieus: er wordt actief naar hen geluisterd. Niet alleen als het gaat over pakweg spelen en skaten, maar ook als het gaat over ongelijkheid, duurzaamheid, armoede of mobiliteit. En wat kinderen en jongeren te vertellen hebben, krijgt een duidelijke plek in het beleid. Kinderen en jongeren op die manier benaderen en erkennen werkt enorm versterkend: ze voelen dat ze er toe doen, ze voelen zich mede-eigenaar van de stad of gemeente. En dat geldt in essentie voor álle kinderen en jongeren. Non-discriminatie is één van de leidende principes in het Kinderrechtenverdrag en vormt op die manier voor elke Kindvriendelijke Stad of Gemeente een onvoorwaardelijk principe.”


Chris Peeters, juryvoorzitter Kindvriendelijke Steden & Gemeenten: “We voelen als jury meer dan ooit dat het label veel gewicht kent bij lokale besturen. Dat bleek uit de ernst waarmee de huidige laureaten hun dossier voor de jury verdedigden. Voor het label gaan is een heel bewuste investering. Zeker nu, in dit politieke scharnierjaar met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De laureaten gaan door hun harde en doordachte werk alvast een grote voorsprong hebben bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan."

bottom of page